Франция трябва да подобри наличието на палиативни грижи. Това заяви президентът

...
Франция трябва да подобри наличието на палиативни грижи. Това заяви президентът
Коментари Харесай

Франция обмисля да разреши асистираната смърт

Франция би трябвало да усъвършенства съществуването на палиативни грижи. Това съобщи президентът на страната Еманюел Макрон, представен от " Ройтерс ".

Той уточни, че до края на лятото ще бъде изготвен проектозакон по отношение на възможното разрешаване на някаква форма на асистирана гибел.

Макрон разясни, че законопроектът ще се основава на работата на група от 184 случайно определени френски жители, които разискват въпроса от декември насам. Тяхната работа е завършила този уикенд, като 76% от тях поддържат разрешаването на някаква форма на асистирана гибел за тези, които я желаят.

Макрон не посочи дали иска евтаназията или асистираното самоубийство да бъдат позволени във Франция, нито дали законопроектът ще включва някое или и двете от тях. Той уточни, че обмислянето на въпроса ще продължи, като акцентира, че консенсусът по подобен сензитивен въпрос е значим.

Националният съвет към Ордена на лекарите на Франция съобщи, че се опълчва на включването на лекари в подпомагането на хората да се самоубият.

Асистираното самоубийство - когато медицинският персонал предоставя на някого средствата да постави завършек на живота си, или доброволната евтаназия - при която доктор играе дейна роля, с цел да постави завършек на живота на обещано лице по искане на същото лице - са позволени в няколко страни в Европа.

Подпомаганото самоубийство е легално в Швейцария от 40-те години на предишния век.

Евтаназията е законна в Белгия, Нидерландия, Люксембург и Испания, а предходната година италианец, неподвижен от 12 години при пътнотранспортно произшествие, приключи живота си в първи случай на асистирано самоубийство в Италия.

В други страни от Европейски Съюз, като Португалия, се водят разгорещени диспути по въпроса.

Някои други страни одобряват единствено пасивната евтаназия, при която по искане на пациента се приключва част от здравното лекуване, което води до гибелта на лицето.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР